Hiasan atau Garnis adalah
penghias hidangan , Potongan kecil makanan yang
digunakan sebagai hiasan atau
dapat didefinisikan sebagai makanan atau bahagian dari makanan yang ditampilkan
sedemikian rupa untuk meningkatkan penampilan makanan yang disajikan. Umumnya,
garnis harus menggunakan bahan yang
dapat dimakan dan harus menjadi bahagian integral dari
makanan sehingga garnis tidak akan tersisa di atas piring hidangan.
Garnis tidak perlu memerlukan peralatan
khusus, hanya alat-alat sederhana yang diperlukan, misalnya: pisau runcing dan tajam untuk
mengupas, pisau bergerigi untuk roti dan tomato, dan pengupas buah-buahan dan sayuran.
Membuat garnish, atau hiasan masakan
sangatlah penting, karena dengan adanya hiasan pada makanan tersebut, akan
mencantikkan penampilan hidangan. Hiasan makanan ini biasanya untuk
hidangan di meja makan pengantin atau hidangan makanan di hotel-hotel.
Adapun bahan yang bisa kita gunakan seperti buah- buahan maupun
sayuran kerana ia mudah disediakan dan yang diperlukan hanya kreativiti penciptanya.
Sebab pentingnya suatu garnish, Para tukang masak, atau chef selalu
meluangkan waktunya untuk belajar, yang mana kebolehan untuk menghias masakan
ini sebenarnya boleh dipelajari oleh setiap orang termasuk anda.
Garnis mestilah berkaraktor. Berikut
antara ciri-ciri yang semestinya ada dalam penciptaan Garnis:
1. Sederhana, alami, dan segar dalam
penampilan.
2. Tekstur dan ukuran sesuai untuk makanan.
3. Beraroma.
4. Disusun sedemikian rupa untuk
meningkatkan kualiti makanan.
5. Dapat ditaburkan atau ditempatkan pada
bahagian tertentu.
Berikut adalah contoh reka hias makanan
yang dihasilkan dari buah-buahan, sayur-sayuran dan bahan makanan lain. Nampak
mudah tapi mencabar!
Tembikai, pangkal nanas, keledek merah. |
Cili, bunga kobis, keledek |
Makaroni dan pasta. |
Daun sawi, kacang bende, cili besar, kentang, kacang pis. lobak merah, tomato, sengkuang, batang saderi dan cili benggala. |
No comments:
Post a Comment